“Francis de chauffeur was een meester op de slechte wegen“.

Annemieke, Joe, Roël en Trude maakten een 11-daagse rondreis van 12 t/m 22 februari2024.

In verband met de beschikbare tijd ging de reis tot Kumasi en niet helemaal tot de noordelijke regio`s. Hieronder het reisverslag.

Voor de periode van 12 februari t/m 22 februari 2024 heeft de organisatie Ghana Active voor ons een programma samengesteld voor een rondreis door Ghana. Ghana Active heeft een goed gevarieerd programma voor ons samengesteld en daardoor hebben wij Ghana in al zijn verscheidenheid beter leren kennen. Ghana Active is wat ons betreft goed in geslaagd om ons een redelijk totaal beeld van Ghana te laten zien en te ervaren. Daarnaast is Ghana in het kader van het actuele proces voor bewustwording over het slavernijverleden van Nederland ook heel belangrijk en de moeite waard om te bezoeken.

Rijdend vanuit de Kotoka internationale luchthaven in Accra naar ons eerste hotel hebben wij even de modern ontwikkelde Ghana ervaren. De modern ontwikkelde Ghana heeft goed geasfalteerde wegen, luxe hotels en resorts met airco’s en koelkast in de kamers en uitgebreid ontbijt, grote en volle vrachtwagens en andere dure personenauto’s van buitenlandse merken op de weg, kantoren van internationale bedrijven en merken, luxueuze woonhuizen, shopping malls, restaurant met zowel lokale, als internationale a la carte gerechten, etc.

Dan kom je het dorpse en plattelandse gedeelte van Ghana binnen of langs, als je van de miljoenen stad Accra naar de andere grote stad Kumasi rijdt. In dit gedeelte van Ghana zijn heel eenvoudige verblijfsaccommodaties zonder airco’s en koelkast, karig ontbijt en waar je moet eten ‘wat de pot schaft’, slecht onderhouden en hobbelige landelijke en zandwegen met grote gaten en veel stof, ZZP-ers, als straatverkopers langs de wegen en soms lopend met hun producten in een mand op hun hoofd en hun mobile telefoon in de hand of aan het oor.

Onze accommodaties waren dan ook wisselend van kwaliteit, van heel simpel tot erg idyllisch. Dat gold ook voor het eten, soms erg goed, soms minimaal. Wij hebben gemerkt dat het land nog niet goed en volledig is ingesteld op toeristen, maar je voelt je wel erg welkom, en de mensen zijn heel vriendelijk. Voor chique (all inclusief) resorts met mooi zwembad en uitgestrekte stranden met ligbedjes aan een blauwe zee moet je niet naar Ghana.

Heel positief zijn we over Sylvester, onze gids. Hij heeft ons veel verteld over het land, de cultuur, de gewoontes, de geschiedenis, etc. Ook heeft hij ons verteld over zijn eigen leven, de noordelijke streek waar hij vandaan komt en zijn stam en hun gebruiken en gewoontes. We waren onder de indruk van fort Elmina, dat de Europeanen hebben gebruikt als laatste stop voor de gevangengenomen Afrikanen die gedurende 300 jaar, op onmenselijke manier zijn gedeporteerd richting de Amerika’s of Azië, het dagelijks leven op straat, de vreselijk slechte wegen met grote gaten, de armoede, de kleurrijke mensen, markten, de kleine arbeidswerkplaatsen, het beklimmen van de Prayer Mountain en de heilige Shai-gebergte, het Akwsidae-festival in het Manhyia Paleis van de Ashanti koning in Kumasi, de prachtige natuur met de hangbruggen in het Kakum National Park, het spotten van krokodillen en de soms pittige wandelingen. Wij voelden ons ook veilig in de bus met onze chauffeur Francis. Hij was niet zo spraakzaam, maar wel een ‘meester’ op de hobbelige en zeer slechte landelijke en zandwegen.
Vooraf hadden we wel veel gedoe met het verkrijgen van ons visum, maar uiteindelijk was het waard.