“Ghana , de roep uit onze jeugd kreeg een Gouden klank

Van 16 tot 29 januari maakten Angela, Dick, Joke, Carla en Frans een rondreis door zuid en midden Ghana. 

Binnen een van onze standaard reizen planden wij ook de plaatsen Winneba, Obuasi, Berkum, Jamasi, Donyina, Bechem en Agona Swedra in, waar een familielid van de broers en zussen gewerkt heeft.

Lees hieronder het verhaal van Frans.

IMG-20240120-WA0025
3 (1)

Een broer van mijn moeder werkte van de eind jaren ‘30 tot 1970 in het prachtige land Ghana.

De hemelse klanken  van muziek en mooie verhalen kwamen onze huiskamer binnen via een bandrecorder bandje. Wij , we waren met 7 kinderen , mochten dan aan hem laten horen welke valse geluiden ons gekwetter was via dat zelfde bandje. Ghana roept, vaak hebben we gedroomd om zijn land eens te kunnen zien. Eindelijk hebben wij dat , 2 broer , een zus en 2 schoonzussen dat  gedaan. Het is een Gouden reis geworden. De reis was goed voorbereid door rondreizen Ghana Active. Zij hadden plaatsen waar hij ook is geweest opgenomen in het reis schema.

Alleen al het aankomen in Accra is een belevenis, zowel het warme welkom van de mensen als het weer is een verademing .Mensen , ja die wilde we ontmoeten en het is voor ons geen geheim meer waarom onze oom van Ghana hield. Daar wonen mensen die open zijn , je warm welkom heten en je lekker laten gaan . Toerisme is er praktisch niet, je bent nu nog op tijd dit land te ontdekken. Ghana laat je echt in Afrika zien, een bevolking die samen leeft, die samen rouwt , samen viert.

IMG_0341
IMG_0227

Ach de wegen zijn niet Hollands, maar al de kraampjes langs de weg, het heerlijke eten , maar vooral de gastvrijheid laat zien hoe mooi het land is. We hebben veel gezien , Accra en het koloniale verleden, Elmina het de Hollands/ Portugese forten , waar we een eerlijker verhaal hoorden over het ontstaan van de slavernij en de rol van de inwoners zelf daarbij. De kerken , de scholen. De steden Cape Coast, Winneba, Kumasi Obausi , Jamasi ,  Donyina, ach het hield niet op. We hebben een prachtige vakantie gehad en dit Gouden land bewaren we voor altijd in ons hart. Wij, Europeanen zouden veel van hen kunnen leren.

Familie Westerbeek