“Een reis voor ons op maat gemaakt”

Janneke en Dorie maakten een 17-daagse rondreis van 26 februari t/m 13 maart 2024.

De rondreis ging helemaal tot Burkina Faso.

Elf jaar geleden hebben we voor de eerste keer Ghana bezocht en via Ghana Active is er deze keer een mooie reis samengesteld op ons verzoek en geheel naar onze wens.

De voorbereiding was perfect, wij ontvingen een uitgebreid programma, veel informatie over het land, een boekje van Ghana en een leuke attentie van de webshop van Ghana Active.

We hebben 16 dagen gereisd vanaf Accra richting het noorden tot aan de grens van Burkina Faso. Dagelijks hadden we een programma wat we gingen doen, onze gids Sylvester wist veel te vertellen. Indrukwekkend waren de verhalen van de slavernij, voor ons onvoorstelbaar wat er zich allemaal heeft afgespeeld in dit land. Ghana is een land met veel geschiedenis.

Vanuit de moderne en drukke stad Accra, zijn we een paar dagen in Ampenyl geweest. Een mooi Resort met een prachtige tuin, aan zee van een Hollandse eigenaar, vandaar uit was het prima te doen om Cape Coast, Elmina en Kakum National Park te bezoeken en een uur rond te lopen op de brug, als je tenminste geen hoogtevrees hebt.

Daarna zijn we zijn we naar Lake Bosumtwi gereisd, de weg ernaar toe werd steeds slechter, veel gaten in de weg, maar onze chauffeur Danso redde zich prima. We verbleven in een leuk Resort aan het meer, wat een rust!

Vervolgens naar Effiduase, verder het binnenland in, een Guesthouse ook weer gerund door een Hollandse eigenaar. Zij kon mooi vertellen over het leven in Ghana. Het plan was om de Prayer Montain te beklimmen, maar gezien de temperatuur, 38 graden hebben we ervoor gekozen om dit maar niet te doen.

Verder richting het noorden hebben we in het apenbos rondgelopen en veel apen gezien. Je kon ze voeren en ze gingen op je schouder zitten, dus leuke foto’s gemaakt.

Vervolgens zijn we doorgereisd naar de community “Hand in Hand” in Nkoranza. Hier wonen kinderen/jongvolwassenen uit Ghana met een verstandelijke of meervoudige beperking in een leefgemeenschap. Ze zijn in de steek gelaten door hun familie. We hadden een huisje op het terrein en hebben hun dagprogramma mogen meemaken. Iedere morgen van 7.00- 8.00 uur liepen ze rondjes op het terrein en we hebben meegelopen. Respect voor de begeleiders die gewoon op het terrein wonen en een hutje delen met 1 of 2 cliënten.

Daarna naar Mole National Park. Een prachtige locatie met een mooi uitzicht waar je uitkijkt op een meer waar de olifanten komen badderen. We hebben er veel gezien tijdens de safaritocht en van heel dichtbij gefilmd. We hadden geluk het was het seizoen dat de olifanten dit gebied bezochten, februari maart! Je kon 2x daags een safaritour maken of per voet. Onze gids Sylvester kwam hier natuurlijk vaker, maar hij vond het nog steeds geweldig en vertelde dat hij met de kinderen van de school van Kidz Active foundation, waar hij ook werkt, een bezoek hadden gebracht aan dit park. De ouders wel jaloers waren omdat zijzelf nog nooit een olifant live hadden gezien, hun kinderen nu wel.

Vervolgens zijn we doorgereisd naar Tamale een grote stad. We hadden een hotel dicht bij de dorpjes en hebben hier veel rondgelopen, leuke contacten gemaakt, echt aardige mensen en ja de kinderen zijn altijd blij!! We houden van het primitieve leven in Afrika, overal zag je hutjes, vrouwen aan het werk met de was, eten koken of achter de naaimachine. Mooie foto’s gemaakt van de mensen die na 17.00 uur naar hun dorp liepen en zelfs met de naaimachine op het hoofd, ja ze zetten echt alles op hun hoofd, ook onze koffers. En auto’s volgepropt met mensen. We waren helemaal in onze sas, echt fantastisch, het leuke contact met deze aardige bevolking!

Sommige dorpen hebben geen waterleiding en het water moet van ver komen om iedereen te voorzien. Respect voor al deze mensen!! Veel dorpen hebben wel een waterput en dan is het een gezellige bijeenkomst waar zelfs de kinderen met schalen met water weer teruglopen naar hun hut.

Onze gids Sylvester woont in Tamale en wij zijn bij hem thuis geweest, wij kregen een rondleiding in zijn en de nabije dorpen en hij vertelde veel over zijn dorp en de gewoontes/gebruiken in het noorden. Leuk om kennis te maken met zijn gezin en alle andere kinderen die daar waren. Ze hebben voor ons gekookt en wij mochten ook even stampen in de pot. Het was inmiddels donker en we moesten met de tuk tuk weer naar het hotel, maar niemand wist dit te vinden. Dus zijn we onder begeleiding van Sylvester op zijn motor weer naar het hotel gebracht. De school van Kidz Active is in het dorp waar hij woont, helaas hebben we deze niet kunnen bezoeken omdat de kinderen op vrijdag en het weekend vrij zijn en wij net die dagen daar waren. Op maandag hadden we een binnenlandse vlucht terug naar Accra. In Bolgatanga hebben we een erg leuke markt bezocht en even doorgereden naar de grens van Burkina Faso, bijzonder om mee te maken, overal politie en douane. Tijdens onze reis was het erg warm, 38-42 graden,  je raakt eraan gewend, maar een siësta in de middag is wel nodig nodig. Vaak hadden we een zwembad bij ons hotel/resort dus prima vertoeven.

De laatste twee dagen hebben we uitgerust in Krokobite Garden, John en Yvonne hadden nog een familiehouse voor ons gereserveerd, op het laatste moment nog gewisseld met een kleiner huisje. Echt heerlijk daar, zwembad erbij, goed restaurant en genoeg tijd om te vertoeven aan het strand waar de vissers hun netten binnen halen en de vrouwen met schalen met vis op hun hoofd weer huiswaarts gaan. Er is veel niet beschreven wat we hebben gedaan, maar het was geweldig, echt tot in de puntjes verzorgd door John en Yvonne. Complimenten, wij als ervaren en reislustige mensen kunnen Ghana Active zeker aanbevelen!

Dorie & Janneke