“Na twee jaren uitstel kan eind oktober onze rondreis door Ghana aanvangen”

Van 25 oktober 2022 t/m 21 november 2022 maakten Toon en Sjaan een 27 daagse rondreis door Ghana.

Toon beschrijft de indrukken die dit prachtige land en de bevolking op hen maakte.
Bekijk de prachtige foto`s die Toon en Sjaan maakten van dit indrukwekkende Ghana.

In Accra rijdt een verzameling scooters, motoren, tro-tros, tuktuk’s en auto’s die onophoudelijk claxonneren en elk hun eigen regels hanteren en daarbij luidkeels naar elkaar roepen.
In deze kakofonie worden bovendien verschillende religiën, goed versterkt, verkondigd of je het nu horen wil of niet.
Hier bezoeken we het Creative Art Centre waar we mooi werk zien en waar we wel iets van willen meenemen. Het is opvallend hoe fraai, kleurrijk en schoon vooral de vrouwen overal in Ghana gekleed gaan in deze stoffige en drukke omgeving.

Vanuit Accra reizen we langs de kust wat een stuk rustiger is. Nabij Biriwa is een bouwplaats waar de typische Ghanese vissersboten worden gebouwd.
Aansluitend naar het slavenfort Elmina Castle wat een enerverende ervaring is. Wat daar gebeurde is bijna niet te bevatten.
Eind van de dag voor overnachting te gast bij het Beach Resort in Ampenyi waar ons een verrassing staat te wachten. Onze kinderen hebben samen met Yvonne en John en de eigenaren van de resort een prachtig muziek- en dansoptreden georganiseerd omdat we deze dag 50 jaar getrouwd zijn.

Na een bungalow aan Lake Bosomtwe, leren we in het drukke Kumasi hoe hier een sinaasappel te eten.
In Nkoranza gaan we bij de Hand in Hand Community op bezoek, waar veel Nederlandse vrijwilligers zijn. We raken erg onder de indruk van het werk wat hier verzet wordt voor mensen die anders buitengesloten blijven van de maatschappij.
Een nieuwe dag om via de Kintampo Watervallen over vrij goede wegen in het Mole Hotel van het wildpark aan te komen, waar het prachtige uitzicht ons verrast. ‘s-Ochtends vroeg met de jeep op safari waarbij we verschillende olifanten kunnen bespieden. Wat we hier gewoon in de weelderige natuur zien, leidt thuis een armetierig bestaan als kamerplantje.
Onderweg naar het hotel in Tamalé bezoeken we de moskee van Larabanga.
Het hotel is comfortabel, geleid door een Duits/Ghanees stel, met zwembad, airco, goed restaurant en een mooie verzorgde tuin.

Naar de oude markt van Tamalé, een verzameling kleine donkere hoekjes waar iedereen verkoopt waar hij/zij vanaf moet. Een wirwar van smalle duistere gangetjes houdt het geheel bij elkaar.
Fascinerend om dit eens van zo dichtbij te ervaren, daar kan geen enkele registratie tegenop. Ook hier wordt, zoals overal, heel veel op het hoofd gedragen, meestal door vrouwen, vaak met een kind in een doek gewikkeld op de rug.
Een boeiend bezoek aan de Kidz Active school waar we verschillende klassen bezig zien en waarbij blijkt dat Kortjakje ook hier bijna alle dagen ziek is.
Tijdens de pauze, onder een grote schaduwrijke boom, krijgen we veel belangstelling en kunnen volop met de kinderen bezig zijn.
Hierna vertrekken we, via een overnachting bij Hand in Hand, naar het guesthouse in Banko voor de geplande Ashanti tour, wat ook weer een bijzondere ervaring wordt.

De eerst dag kunnen we het Akwasidea festival bijwonen wat een paar keer per jaar door de Ashanti bevolking gevierd wordt.
Een kleurrijkere happening kun je je niet voorstellen, waarbij vele chiefs in vol ornaat met hun queens, beschermd tegen de zon door enorme fleurige parasols, hun opwachting maken, onder begeleiding van velerlei trommels en blaasinstrumenten.
In het guesthouse treffen we gasten uit Nederland, Noorwegen en Polen wat steeds voor voldoende gesprekstof in de avonden zorgt.
Daarbij speelt gastvrouw Patricia een belangrijke rol, evenals bij de geweldige maaltijden.
Op enig moment komt ze aanzetten met wat mysterieuze ingrediënten die ze ergens bij een Aziatische toko in Kumasi op de kop heeft getikt. ’s Avonds wordt daarmee een heerlijke maaltijd op tafel gezet naast een goed glas Star bier. Wat een voortreffelijke oase van genoegen is dit guesthouse.
We maken een village tour door Banko, bezoeken een traditioneel heiligdom en doen de Kente en Cacao tour, steeds begeleid door Ajapong de partner van Patricia. Overal ontmoeten we vriendelijke en behulpzame mensen, die zin hebben in een praatje en soms zelfs op de foto willen.

Na ruim drie weken begint ons avontuur ten einde te komen. Een hartelijk afscheid van Particia en Ajapong en terug naar de kust nabij Accra in een bungalow in Kokrobite.
Een paar dagen rustig aan waar we nu wel aan toe zijn. Wandelen langs het strand waarbij we veelal prettig contact met de bevolking hebben.
Toch nog een dagje Accra naar het Creative Art Centre wat de beste plek blijkt voor mooie souvenirs.
’s-Avonds naar Big Milly’s Backyard vlak in de buurt voor een variëteit aan live muziek en dans. Het eten bij onze accommodatie is, zoals alles daar, zeer goed verzorgd, wat met Franco de Italiaanse eigenaar niet verwonderlijk is.
De laatste dag zijn we door de drop-of service van Ghana Active afgeleverd op Kotoka airport. Vol van herinneringen die nog hun plaats moeten krijgen, dankbaar voor een gids als Sylvester, de perfecte organisatie van Yvonne en John en met honderden foto’s waar we spoedig mee aan de slag willen.

Sjaan en Toon Brok, Vlijmen.