“Met ons gezin reizen door Ghana”

Van 16 juli 2023 t/m 7 augustus 2023 maakten Hanne, Erik, Jelle, Timon en Meri een 23-daagse rondreis door Ghana.

Hanne beschrijft de reis aangevuld met prachtige foto`s.

Onderweg.

Alleen het reizen door Ghana is voor ons Nederlanders echt een belevenis. Je ziet en ervaart een compleet andere manier van leven dan in Nederland. Ik zal beginnen met het reizen wat je onderweg zoal ziet:

Grote vrachtwagens overbeladen met van alles en nog wat, hieronder twee plaatjes van een vrachtwagen met houtskool en mensen.

Op deze tweede foto zie je ook een politiestop. Deze kom je regelmatig tegen, zij stellen wat vragen en je beantwoordt deze vriendelijk en meestal kun je daarna gewoon verder rijden.

De doorgaande hoofdwegen zijn over het algemeen geasfalteerd, hier en daar is de weg erg slecht of soms zelfs helemaal weg. Daar hobbel je dan lekker met z’n allen over de kuilen en bulten. Voor ons als toerist is dat eigenlijk nog best wel leuk.

Naast bijzondere voertuigen zie je ook steeds dieren op de weg. Vooral geiten vinden het heerlijk om op de weg te liggen en te scharrelen naar voer dat van trucks is afgevallen. Op de volgende foto moesten we wachten op een herder die met zijn hele kudde koeien de weg overstak.

Het valt ons onderweg op dat er grote verschillen zijn in manier van wonen tussen arm en rijk. Vooral in en rondom verrijzen grote huizen, terwijl de meeste mensen in eenvoudige huisjes wonen met hun hele familie zoals deze:

5
6

Je ziet ontzettend veel huizen die deels gebouwd zijn, dat komt doordat er alleen gebouwd wordt als er geld is. Het duurt dus vaak vele jaren voordat een huis bewoonbaar is. Vaak is alleen de onderste verdieping af en steekt er aan de bovenkant een stalen constructie uit voor de tweede verdieping.

De natuur.

De natuur in Ghana is gevarieerd en in vele delen echt prachtig. Wij zijn vanuit het zuiden naar het noorden gereden en dan zie je de begroeiing veranderen. We hebben natuurlijk het Mole wildreservaat bezocht waar we verschillende safari’s hebben gedaan. Meest bijzonder blijft toch wel dat je daar te voet door het park mag en olifanten van echt dichtbij kunt bewonderen.

Tijdens je verblijf in het park zie je ook verschillende dieren zoals deze apen, wilde zwijnen en antilopen. Zij komen gewoon langs je huisje lopen. Als je geluk hebt zie je zelfs de olifant voor je deur, helaas hebben wij dat niet meegemaakt.

In het noorden liet onze gids in zijn wijk een grote baobab boom zien en een boom waarin kalebassen groeien.

En we bezochten een bos waarin apen al jaren als heilig beschouwd worden door de lokale bevolking waardoor ze heel tam geworden zijn. Je kunt ze daar gewoon bananen voeren. En er is zelfs een apenbegraafplaats.

De Ashanti-tour.

Onze vrolijke gids Ajapon en toegewijde gastvrouw Patricia met haar fijne guesthouse hebben de Ashanti-tour tot een van de hoogtepunten van de reis gemaakt.

In de tuin van het guesthouse zaten kolibries en andere bijzondere vogels. Het is echt een klein paradijsje in die tuin!

17

We bezochten het Ashanti festival in Kumasi, interessant om eens te zien al die prachtig aangeklede mensen die hun eerbetoon komen tonen aan de koning.

Verder hebben we diverse wandelingen gemaakt door het dorp en de omgeving waaronder cacao plantages, een heilige berg en mooie watervallen. Daar konden we zelfs heerlijk zwemmen!

24
25
26
27

Aan de kust.

We verbleven op een paar plekken aan de kust, in Accra, in Krokobite en het beach resort in de buurt van Elmina. Schelpen zoeken, surfen, wedstrijdje rennen met lokale kinderen, relaxen, zwemmen en natuurlijk een bezoek aan de slavenforten in Elmina en Cape coast. Wat een contrasten ervaar je hier! Aan de ene kant prachtige stranden, vriendelijke mensen en kleurrijke vissersboten en aan de andere kant die trieste geschiedenis en helaas ook wel veel rommel die vanuit de zee aanspoelt.

33

De hoeveelheid rommel is trouwens erg afhankelijk van de stroming in de zee. De ene dag is het redelijk schoon en de volgende dag ligt het strand helemaal vol.

Bijzondere projecten.

Een reis met Ghana Active krijgt een extra dimensie omdat je projecten bezoekt waar Nederlanders zich, samen met de lokale professionals inzetten voor kinderen en vrouwen. Zo bezochten wij de school in Tamale die door John en Yvonne is opgezet.

En de Hand in Hand community waar kinderen met een verstandelijke beperking worden opgevangen. Wij verbleven op het terrein waardoor je een goede indruk krijgt van de verhalen en werkwijze daar. Dit is een van onze huisjes. Door daar mooie handgemaakte spullen te kopen en lekker te eten draag je ook financieel een steentje bij.

37

Beste John en Yvonne,

Wij willen jullie allebei enorm bedanken voor deze bijzondere reis. Alles was echt soepel verlopen en het programma bestond uit een goede afwisseling van cultuur, natuur, sport en ontspanning. Jullie betrokkenheid bij ons, deze reis en Ghana is echt hartverwarmend!

Wij kunnen andere gezinnen deze reis van harte aanbevelen. Juist met wat oudere kinderen is dit echt een bijzondere belevenis.

Groet Erik, Hanne, Timon, Jelle en Meri.