“Teruggekomen in België vertelde ik mijn verhaal, mijn ervaring, maar niemand begreep de essentie.”

Fabienne en Werner, rondreis door Ghana april 2015

Anderhalf jaar geleden (december 2013) trok ik gedurende de kerstdagen, op mijn eentje, naar Tamale in Ghana om wat vrijwilligerswerk te doen. Het was een hele ervaring, de confrontatie met het leven in Tamale, mijn verblijf bij een Ghanees gastgezin, … maar ook een confrontatie met mezelf (familie achterlaten tijdens de typische familie-kerstdagen), een moment van even stilstaan, bezinnen, filosoferen…
Teruggekomen in België vertelde ik mijn verhaal, mijn ervaring, maar niemand begreep de essentie. Je moet het zelf ondervinden vooraleer je kan inschatten hoe het leven zich daar afspeelt.
Daarom besloten mijn man en ik om in april 2015 een rondreis te maken met Ghana Active en te eindigen in Tamale, waar ik gewerkt heb.
We vlogen naar Accra op vrijdag 2 april en werden opgewacht door Sylvester, een zeer betrouwvolle en plichtsbewuste begeleider en medewerker van Ghana Active en Kidz Active. De warme temperaturen kwamen ons tegemoet en zoals echte Belgen genoten we in de late avond meteen al van een fris biertje op een terrasje naast de luchthaven. Het deed me denken aan een zwoele zomeravond bij ons, de vakantie was meteen begonnen.
We reden rond 11 uur ’s avonds nog naar ons hotel in Krokobite. Gezien we aangekomen waren rond middernacht, was de verrassing des te groter toen we opstonden en de pracht van de tuin konden bewonderen. We genoten van een dagje relax in Krokobite Garden, een verkenningswandeling op het strand, het lekkere eten gemaakt door de Italiaanse uitbaters van het hotel… kortom een magnifieke start van een deugddoende reis.

Na een lekker ontbijt vertrokken we de dag nadien, na een kennismaking met onze chauffeur en de prachtige auto, richting Cape Coast. Onderweg gebruikten we de lunch in een leuk restaurantje aan de kust om daarna het Portugees/Nederlands slavenfort St. George’s Castle te bezoeken.

Vandaar naar ons hotel Ko-Sa Beach Resort, prachtig gelegen aan het strand en omgeven met palmbomen. Een zalig rustgevend gevoel, we genoten van de kinderen die als aapjes in de palmbomen klommen om kokosnoten te plukken, we genoten van het prachtige strand en uitzicht …We maakten een babbeltje met de uitbaters, twee Nederlandse koppels die hun hebben en houwen in Nederland achterlieten om hier deze Resort uit te baten. ‘If you can dream it, you can do it’ is hun motto…

Paasmaandag, vroeg vertrokken om de grote massa voor te zijn. Paasmaandag is ook een feestdag in Ghana. We reden naar Kakum National Park waar we een canopy walk over 7 hangbruggen maakten. Fantastisch, hoog boven de boomtoppen, een totaal ander zicht op de natuur…

Na de canopy walk maakten we een junglewalk met een heel goede vrouwelijke plaatselijke gids. Ze vertelde ons het gebruik van de fauna voor medische doeleinden. Sylvester vulde aan met heel interessante informatie over het gebruik van planten en bomen in hun dorp. We stonden echt versteld.We sloten deze boeiende middag af met een verfrissende pint en vertrokken naar ons volgend hotel Hans Cottage Botel. Het hotel is mooi gelegen aan een vijver met krokodillen. We maakten even gebruik van internet om contact te leggen met het thuisfront. We waren heel moe en zijn dan maar vroeg gaan slapen …
De volgende dag moesten we een grote afstand afleggen, dus veel rijden. Maar geenszins vervelend want er is o zo veel te zien onderweg. De dorpjes, het leven in Afrika… precies een film…
We werden opnieuw verrast, na een heel moeilijke hobbelige weg, van de mooie ligging van ons volgend hotel aan Lake Bosumtwe, een kratermeer. Wat een mooi, idyllisch plaatsje. De uitbater, een Sloveen, vertelde ons zijn verhaal. Via een fietstocht door Burkina Faso, de grens over naar Ghana en op dat meer gebotst, meteen een stukje grond gekocht, 3 jaar tijdens de vakantieperiodes gebouwd en nu runt hij het hotel. Durven leven hé…
We maakten een kanotochtje op het meer, zalig, rustig genieten. Daarna deden we nog een kleine wandeling in een nabijgelegen dorpje. Een heel primitief dorpje, op rotsstenen, ocharme die voetjes van de vele kindjes. Met de kindjes van het dorp hebben we nog heel even een zangstonde gedaan, altijd leuk.

Daarna genoten we van een heerlijke pepersteak. We waren juist klaar met eten toen een hevig onweer uitbarstte…

Na een heerlijk ontbijt (super lekkere pannekoeken) hadden we nog een leuke babbel met Mathias en Tjasa, de uitbaters. Het was een heerlijke B&B, jammer dat het wat ver is om er eens een weekendje terug te komen, zouden we zeker en vast doen.
Daarna trokken we naar de grote bruisende stad Kumasi. We bezochten het Manhyia Kings Palace, heel mooi en interessant. We kregen een boeiende uitleg over het Ashanti-rijk.
Na het museumbezoek wandelden we naar een hele grote drukke markt. Amai, wat je daar allemaal kan vinden, ronduit alles,… een drukte van jewelste. En ja, ook de grote balen Westerse kleren die wij Europeanen in containers doen, worden hier in grote hoeveelheden verkocht.

Vervolgens reden we door naar Nkoranza, waar de ‘hand in hand Community’ gevestigd is. ‘Hand in hand’ is opgericht door een Nederlandse arts, het is een unieke leefgemeenschap voor mentaal gehandicapten en verlaten kinderen en jong volwassenen.
Na een nacht met opnieuw een hevig onweer, kwam Sylvester ons om 6u45 wekken. We konden samen met de bewoners van Hand in Hand de ochtendwandeling maken. Het was toch wel even slikken en confronterend om al deze mensen met hun specifieke beperkingen te zien. Na enige aanpassingsminuten kwamen kinderen spontaan naar ons om een knuffel, wat aanrakingen en ons dan bij de hand te nemen voor de wandeling. Met hun beperkingen probeerden zi j ons toch duideljik te maken waar ze sliepen, waar ze aten, waar ze een workshop hadden…Na het ontbijt maakten we met een van de begeleiders een rondleiding. Sommige kinderen gingen naar school, de anderen die daartoe niet in staat zijn en de allerkleinsten hadden activiteiten. Er was ook een voetbalwedstrijd en een van de bewoners speelde djembe. We genoten samen met hen en vonden het een lovenswaardig project.
Vooraleer te vertrekken kochten we een hele voorraad toiletzakken, armbandjes, … om hier in België te koop aan te bieden tijdens een benefiet.

Daarna reden we richting Boabeng voor een bezoek aan het apenreservaat. De apen leven samen met de dorpsbewoners. Ze genoten van de bananen die we meehadden.

We sloten de dag af met een bezoekje aan de Kintampo watervallen. Opnieuw een heel mooi natuurverschijnsel.

De volgende dag startte met een kano tocht op de Black River waarna we doorreden naar Mole National Park. We installeerden ons in het hotel voor twee nachten.
We deelden wat kleertjes uit aan een kansarm gezinnetje (vrouw die weduwe geworden was) en aan personeelsleden van het hotel. Verder genoten we vooral van de voetsafari, waarbij we olifanten gingen spotten. En ja, het lukte ons aardig, we hebben er heel veel gezien, vooral in de waterplas, want daar waren ze aan het baden.

We bezochten ook een traditioneel dorpje Mognori. Heel mooi en authentiek. We kregen uitleg over het maken van chea butter, een lokaal product dat gebruikt wordt in keuken, voor huidverzorging, …

Na twee dagen deugddoende ontspanning en genieten van de natuur, het hotel, het lekkere eten, het zwembad… vertrokken we richting Tamale, mijn ultieme doel. Ik keek er echt naar uit om iedereen eens terug te zien…
Onderweg stopten we nog in Larabanga en bezochten we de veertiende eeuwse Moskee, één van de oudste moskeeën van West Afrika en de oudste van Ghana.

We kwamen op zondagmiddag aan in Tamale en bezochten eerst de Dawudafamilie voor wie ik, vorig jaar, met behulp van Sylvester en andere vrijwilligers, een stenen huisje heb laten bouwen, omdat hun compound moest verdwijnen wegen aanleg van een weg.
We waren echt verrast bij het zien van het huis, zeer mooi en groter dan ik gedacht had. En van binnen voelde ik toch wel een beetje trots, project geslaagd. Dank je wel lieve sponsors…(intussen hebben we een nieuw bedrag overgeschreven voor de afwerking van het huisje)

We verbleven gedurende de volgende vier dagen in de Kidz Active Lodge, heel comfortabel, met een uitstekende kok, een leuke tuin, ruime kamers, goede bedden… kortom wat een paradijs op aarde.
De volgende dag vertrokken we met de taxi naar de Kidz Active School. Blij weerzien met massa’s kinderen in oranje-bruine uniformpjes… Het ochtenritueel was juist gestart, de kindjes zongen uit volle borst en stormden daarna naar hun klasjes. In klas 3 was er nog geen leraar aanwezig, dus nam ik de les maar over. Ik vond het heerlijk om met hen te zingen, rekenoefeningetjes te maken… Tijdens de pauzes speelden we spelletjes met de kindjes… het was echt zalig.

In de late namiddag kwam Sylvester ons halen om naar de compound te gaan van zijn familie waar we een demonstratie kregen over fufu maken. We konden ook eens proberen, maar dat lukte niet zo goed, zware arbeid. Daarna konden we proeven, en leerde Sylvester ons de plaatselijke gebruiken.

De volgende dagen werkten we ’s morgens op de Kidz Active School, maar maakten we ook van de gelegenheid gebruik om mijn gastmama Suweiba een bezoekje te brengen. Amai, was me dat een hartelijk weerzien.

We voelden ons heel goed in Tamale en namen dan ook met pijn in het hart afscheid. We zouden heel graag nog eens terug komen, om de familie Dawuda te bezoeken die dan hopelijk in hun huisje zullen wonen. Wie weet…
Vooraleer naar België terug te vliegen verbleven we eerst nog twee nachten in Krokobite, ontspannen en nagenieten van een prachtige en onvergetelijke reiservaring. Een echte aanrader voor iedereen.
Hierbij heel veel dank aan Sylvester voor de prima begeleiding tijdens onze reis. Ook dank aan de organisatie Ghana Active, voor de perfecte organisatie.