“Maar gelukkig zijn daar Yvonne en John van Ghana Active die een programma op maat voor ons maken”.

Rondreis van Tineke, Frank, Marleen en Sabine in augustus 2013.

Omdat mijn man dit jaar geen tijd heeft om op vakantie te gaan en ik geen zin heb de hele zomer thuis te zitten, heb ik bedacht dat ik vrijwilligerswerk wil gaan doen in een ontwikkelingsland. Na wat googelen kom ik terecht bij Vrijwillig Wereldwijd, waar het ook voor korte tijd mogelijk blijkt om vrijwilligerswerk te doen in Ghana. Precies wat ik zoek! Als mijn dochter Sabine (21) mijn plan hoort, wil ze graag mee en ook mijn zoon Frank (16) is enthousiast. Mijn dochter Marleen (19) wil ook wel naar Ghana maar dan liever rondreizen. Sabine en Marleen hebben ook al hun eigen vakantieplannen, waardoor ze beide de helft van de vakantie mee kunnen. Een uitdaging om aan al deze wensen tegemoet te komen, maar gelukkig zijn daar Yvonne en John van Ghana Active die een programma op maat voor ons maken: Eerst twee weken vrijwilligerswerk in Tamale met Sabine en Frank en daarna 10 dagen reizen met Marleen en Frank. We kiezen ervoor om op de Kidz Active school mee te helpen. Sabine zal meehelpen in de klassen en Frank en ik zullen gaan klussen.

Als we er eenmaal zijn, blijkt er niet zoveel kluswerk te zijn. Ook in de klassen is niet zo heel veel meer te doen, omdat het bijna vakantie is en de kinderen net hun examens achter de rug hebben. Reguliere lessen zijn er niet veel meer, maar we vermaken ons wel. We spelen vooral veel met de kinderen, tekenen met ze, etc. Ook het voetbaltoernooi en de sportdag zijn leuk om mee te maken.

Iedere dag gaan we per taxi naar school, een belevenis op zich. Veel taxi’s zien er niet best uit en soms hebben we de neiging om uit te stappen en te gaan duwen. Als er op een dag vrijwel geen taxi’s te vinden zijn, blijkt dat er die dag politiecontrole is. Natuurlijk weet iedereen dat en omdat de meeste taxichauffeurs geen vergunning of zelfs geen rijbewijs hebben, zijn ze maar een dagje thuis gebleven.

Ook de dag dat het regent, zal ons bijblijven. Ook dan zijn er niet veel taxi’s en als we eindelijk (op tijd) op school komen, blijkt er bijna niemand te zijn, geen leraren en geen leerlingen. Als het in Ghana regent, blijf je thuis en wacht je tot de bui over is. Weer wat geleerd! Altijd als we met de taxi aankomen, oepen er kinderen met ons mee naar school en ook op de terugweg lopen we nooit alleen. Altijd is er wel een kind dat je hand vastpakte.

Het “werken” op de school is een leuke manier om het land een beetje te leren kennen. Wat we ook leuk vinden, is het contact met de andere vrijwilligers die in allerlei verschillende projecten werken: het weeshuis, het computerproject, het vrouwenproject, etc. Iedere maandagavond eten alle vrijvrijwilligers bij de Kidz Active lodge waar wij logeren en iedere donderdagavond op de “Office”. Het is leuk om naar de ervaringen van al deze mensen te luisteren. En wat ook leuk is: iedereen komt op de fiets.

Ook wij gaan meestal op de fiets naar de stad, best warm omdat het behoorlijk op en neer ging, maar goed te doen.

`s Middags en in het weekend zijn we vrij en maken we van de gelegenheid gebruik om Tamale en omgeving te verkennen. We vinden het leuk om over de markt te lopen en te kijken naar de mensen die werkelijk alles op hun hoofd vervoeren en naar alle producten die er verkocht worden. Ook maken we een uitstapje naar een dorpje in de buurt waar we uitleg krijgen over de productie van “shea butter” en over het leven in een Ghanese compound.

In de Kidz Active Lodge worden we prima verzorgd door Ismael en Yusef die altijd voor ons klaar staan, beide altijd met een grote glimlach op hun gezicht. Tijdens ons verblijf is Sylvester ons aanspreekpunt, wat vooral handig blijkt alsFrank op een avond zo ziek is dat hij naar een dokter moet. Gelukkig is Frank er na een nacht aan het infuus in het militaire ziekenhuis weer bovenop en kunnen we onze reis voortzetten.

Na twee weken vertrekt Sabine naar Nederland en gaan Frank en ik naar Kokrobite waar Marleen na een paar dagen ook arriveert.

Dan begint onze 10-daagse reis die uiteindelijk weer zal eindigen in Tamale. We reizen in een comfortabele 4-wheel drive, wat op sommige wegen geen overbodige luxe is. Hoewel Ghana ook een aantal goede hoofdewegen kent, zijn veel wegen onverhard en in het regenseizoen vol met kuilen. Wij hebben trouwens geluk, want we hebben heel weinig regen.

De eerste dag gaan we van Kokrobite naar Cape Coast. We bezoeken twee slavenforten: in Cape Coast en in Elmina. De verhalen over de slaventijd die we tijdens de rondleiding te horen krijgen, zijn indrukwekkend.

We verblijven in Ko-Sa Beach resort dat door Nederlandse eigenaars wordt beheerd. De verblijven zijn prachtig en in het restaurant kun je heerlijk eten. ’s Ochtend maken we een wandeling over het strand en door een visserdorpje in de buurt.

Na de wandeling rijden we naar Kakum National Park waar we een Canapy walk doen, hoog tussen de boomtoppen van het regenwoud.

Na een nacht in Hans Cottage rijden we de volgende dag door naar Lake Bosumtwe waar we bij Cocao Village overnachten. Het is een heerlijk plekje tussen de visserdorpjes aan het meer

Vanuit Cocoa Village gaan we via de razend drukke stad Kumasi naar het project Hand in Hand in Ngoranza. We komen ’s avonds in het donker aan, maar de volgende ochtend worden we gewekt door gezang. De kinderen en hun begeleiders lopen elke ochtend van 7.00 tot 8.00 over het terrein. Daarna gaat iedereen eten en vervolgens verdelen de (gehandicapte) kinderen zich over het terrein, waar de een naar school gaat en de ander kralen gaat rijgen.

Wat een prachtig project is dit!
Gehandicapte kinderen worden in Ghana vaak verstoten, maar hier worde ze liefdevol opgevangen.
Er wordt uitgehaald wat er in zit, niet met de meest moderne middelen, maar deze kinderen boffen enorm.
Het was geweldig om hier een halve dag rond te kunnen lopen en mee te draaien in het dagritme van deze kinderen.

Vanuit Ngoranza gaan we verder naar Boabeng-Fiema monkey sanctuary en daarna door naar het hoogtepunt van de vakantie: Mole national park.
Na aankomst in Mole National Park maken we eerst een foot safari. We zien antilopen, wilde zwijnen, apen en zelfs olifanten!

Na een frisse duik in het zwembad bij het hotel maken we in de middag eerst een kanotochtje en bezoeken we daarna nog een dorpje in de buurt.

Vanuit onze kamer in Mole hebben we een prachtig uitzicht over de Savanne.

Na twee nachten in Mole National Park moeten we al weer naar onze eindbestemming: Tamale. Onderweg bezoeken we nog de oude moskee van Larabanga.

In Tamale laten we Marleen de stad en de school nog even zien en vertellen we de kinderen op school over de reis die we intussen gemaakt hebben. Wij hebben intussen heel veel gezien: forten, de zee, het regenwoud en wildparken. Deze kinderen zijn allemaal nog niet ver van Tamale geweest en van slaven hebben ze nog nooit gehoord…. Wat een luxe dat wij ons dit allemaal kunnen veroorloven!

Yvonne en John, heel erg bedankt voor de organisatie van deze mooie reis. Het was een onvergetelijke ervaring!

Tineke, Sabine, Marleen en Frank.