“In 8 dagen maken we kennis met de natuur, cultuur, de stad en het platteland van Ghana”.

Rondreis en vrijwilligerswerk Loes, Roos en Marjon. 14-12-2013 t/m 05-01-2014

In december 2013 vertrekken Roos en ik voor 3 weken naar Ghana. We gaan Loes opzoeken en vrijwilligerswerk doen. Loes is in oktober voor ruim 7 maanden naar Tamale vertrokken.
In Accra staat ze ons, in Ghaneese jurk, op te wachten. Na de eerste overnachting beginnen we aan onze rondreis samen met Sylvester als onze gids en Samuel de chauffeur.
Wat is de rondreis prachtig samengesteld. Het programma is heel afwisselend.
In 8 dagen maken we kennis met de natuur, cultuur, de stad en het platteland van Ghana.

Na ruim een week komen we aan in Tamale. Wat een drukte, moeten wij hier de weg leren en nog erger moeten wij hier op de fiets tussendoor?

Voor we beginnen met het vrijwilligerswerk krijgen we van Bash een rondleiding door het centrum. Hij vertelt veel, laat ons lekkere ananas en sinasappels proeven en er worden fietsen geregeld. Het verkeer blijkt reuze mee te vallen en binnen ’n dag weten we de weg prima te vinden.

We verblijven 2 weken in de Kidz Active Lodge waar we verwend worden door Ismaël en Youssef. Lekkere ontbijtjes met vers fruit en ook het avondeten is er prima. Met Kerstmis is er een 5 gangen diner klaargemaakt voor alle vrijwilligers en de mensen van Kidz Active. Een dansgroep zorgt er met hun dans en muziek voor dat het een Afrikaans kerstfeest wordt.

Roos en ik willen vrijwilligerswerk gaan doen op school en in de bibliotheek en we willen alle twee een keertje met Loes mee naar Judah Mahama omdat we daar al zoveel over gehoord hebben van haar.
Onze eerste werkdag is op de Kidz Active School. Als we er met de taxi aankomen staan de kinderen al aan de kant van de weg te wachten.
Wat een warm welkom!
Met ieder wel 4 kinderen aan de hand lopen we het schoolplein op. Geen lessen, omdat het vakantie is, maar spelletjes spelen, boekjes lezen en voetballen. De kinderen genieten allemaal ontzettend veel van de aandacht die ze krijgen.

In de middag vrijwilligerswerk bij de bibliotheek. De eerste en ook de tweede dag komen we aan de gesloten deur bij de bibliotheek maar dan wordt ons duidelijk gemaakt dat we moeten wachten, de sleutel wordt gehaald. Na een half uur wachten, komt er iemand met de sleutel, de bieb blijkt in de kerstvakantie dicht te zijn maar omdat er ondertussen al zoveel kinderen samen met ons staan te wachten gaat de deur open en blijven we lezen met de kinderen.
De bieb ziet er heel goed uit, jammer dat we hier niet meer kunnen doen.

Ook oud en nieuw vieren we bij de Lodge. Met alle vrijwilligers genieten we eerst van het eten, Ismaël heeft als toetje oliebollen gebakken en daarna spelen we de hele avond gezelschapsspelletjes. Met 5 kleine vuurpijltjes en sterretjes luiden we om 12uur het nieuwe jaar in. Dit keer zonder dikke jassen en sjaals maar gewoon in een shirtje.

De 3 weken vliegen voorbij en voor we het weten moeten we weer afscheid nemen. Het was een onvergetelijke reis!

Roos en Marjon