“Wat begon als een kinderdroom werd het mooiste avontuur….”

Al vanaf kinds af aan was het mijn droom om voor een tijd naar Afrika te trekken om daar de kinderen te helpen en een onvergetelijke tijd te bezorgen
Dankzij de organisatie “ Vrijwillig Wereldwijd” heb ik deze droom in 2013 kunnen realiseren. Met pak en zak vertrok ik voor 4 maanden naar Ghana ( Tamale) om hier vrijwilligerswerk te doen in de Kidz Active School en het weeshuis Nyohini.

Dit waren ongetwijfeld de 4 mooiste maanden van mijn leven tot nu toe. Het werd een ervaring om nooit meer te vergeten. Ik genoot van iedere moment en van iedere seconde. De mensen die dag in en dag uit met een glimlach op hun gezicht rondliepen, ondanks ze niet veel hebben en de kindjes die vol snelheid in je armen toe komen gelopen, verwarmen je hart enorm. Door mijn verhalen te delen met de buitenwereld via mijn blog, kreeg mijn mama met de dag meer kriebels om ook in Ghana te zijn en te zien wat ik hier in Ghana allemaal deed. Maar toch twijfelde ze voor de lange reis naar het onbekende dat haar in Ghana te wachten stond. Uiteindelijk heeft ze ook haar droom om haar dochter te gaan bezoeken in Ghana en te zien waar ik de voorbije 4 maand heb mogen leven, toch kunnen waarmaken.

Na 4 maanden kon ik haar terug vastnemen en eindelijk voorstellen aan alle lieve mensen die ik in Ghana heb leren kennen en het mooie land laten zien. Dankzij Ghana Active konden we beiden slapen in de Kidz Active Lodge. Een prachtige lodge in een rustige omgeving in het mooie Tamale. Eenmaal toen ik de deur van de kamer opende, leek het alsof we in een paradijs waren terecht gekomen. Na 4 maanden zonder douche en doorspoelende wc, zag ik een badkamer die ik al in geen 4 maand meer had gezien. Ook werd mijn matrasje op de grond, waar ik de voorbije maanden op heb geslapen in mijn gastgezin, vervangen door een prachtig bed. Tijdens ons verblijf in de Kidz Active Lodge werden we verwend door Ismaïl en Youssef die dagelijks voor lekker eten zorgde.
Het was echt leuk dat we tijdens ons 1e weekje samen in de Kidz Active lodge konden verblijven. Door de dag gingen mijn moeder en ik samen werken op mijn projecten en liet ik haar Tamale zien, en ’s avonds konden we relaxen onder de mangoboom in de Kidz Active Lodge.

Wat dus begon als een kinderdroom die werkelijk werd. Had nog een veel mooier gevolg. Want na mijn 4 maanden vrijwilligerswerk kon ik dit prachtig avontuur samen afsluiten met mijn moeder.  Mijn moeder die de laatste 2 weken van mijn avontuur ook naar Ghana kwam. Samen een weekje haar Tamale laten zien en de laatste week reizen door de andere mooie delen van Ghana. Maar deze droom is pas werkelijk kunnen worden met de steun van de organisatie Ghana Active.
Dankzij hen heb ik samen dit avontuur met mijn moeder kunnen afsluiten. Terwijl ik in Ghana zat, heeft de organisatie Ghana Active mijn moeder met raad en daad bij gestaan zodat ze zo veilig mogelijk in Ghana ( Tamale) terecht kon komen. Want naar Ghana reizen is niet zomaar even de deur uit gaan en het vliegtuig opstappen. Allereerst kreeg mijn mama de nodige informatie over haar inentingen en het in orde brengen van haar visum.  Ik was zeer verheugd toen ik haar van het vliegtuig kon afhalen in Tamale.

Het was een 1e prachtige week samen met mijn moeder in Tamale. Een heerlijk gevoel om haar alles te laten zien wat ik de voorbij maanden heb beleefd. Maar natuurlijk wou ik haar ook de andere mooie delen van Ghana laten zien. Ook dit heb ik samen met mijn moeder kunnen doen, dankzij de steun en raad van Ghana Active. Zonder hen zou ik niet weten waar te beginnen. Reizen door een vreemd land. Maar dankzij de organisatie hebben we een mooie rondreis kunnen doen.

Ik zou het nooit durven ’s avonds zomaar reizen met de bus door Ghana. Maar de organisatie Ghana Active heeft voor ons een taxi geregeld en zo werden we vanaf het busstation in Accra waar we met de bus naar toe gingen, opgehaald met de taxi die ons naar het guesthouse Aplaku bracht. Daar aangekomen werden we opgewacht door een Nederlandse vrouw die in Ghana een guesthouse heeft opgericht. Hier verbleven we één nachtje, want ’s morgens werden we door dezelfde taxi die de organisatie had geregeld terug opgehaald om gebracht te worden naar Big Milly’s. Waar we onze laatste dagen in Ghana zouden doorbrengen. De organisatie heeft het verblijf hier helemaal geregeld zodat we zorgeloos konden genieten van 4 mooie dagen aan het strand van Ghana. Zelfs na onze relaxdaagjes in Big milly’s werden we weer opgehaald door de taxi die ons vervolgens bracht naar de luchthaven van Ghana. Zodat we veilig en wel ons vliegtuig konden op stappen met veel pijn in ons hart… Want Ghana is en blijft het mooiste avontuur.

De 4 maanden die ik hier heb mogen beleven tussen de gastvrije Ghanezen, die mij de echte waarde van het leven hebben laten zien. Maar dat ik dit avontuur heb mogen afsluiten samen met mijn moeder, maakt dit avontuur nog meer bijzonder..
Want we zijn zo tevreden en vol lof over Ghana Active en het land Ghana dat we in de zomer van 2015 terug naar Ghana gaan. Ik voor vrijwilligerswerk en mijn mama die me op het einde terug komt opzoeken!

Eefje en Lilian Stans. (B)