“We  kwamen terecht bij Ghana Active reizen omdat deze organisatie begreep wat we wilden en ook rekening hield met onze wensen”.

Hans en Ria van der Mark hebben met vier medereizigers een onvergetelijk avontuur in Ghana beleefd op hun reis van 26 maart tot en met 13 april.

De hoogtepunten uit deze reis vinden we niet zozeer alles wat in de folder en op internet aan hoogtepunten benoemd wordt maar telkens weer de reis ernaar toe en de Ghanese mensen die je spreekt, ziet en ontmoet. Natuurlijk is het mooi om een wandeling in de boomtoppen te maken van een tropisch bos en om historische slavenforten te bekijken, maar nog mooier is het leven in de vissershaven bij het slavenfort en de weg naar het naar het nationale park Mole.

Naar een “hoogtepunt” toe rijdend kom je langs kleine dorpjes, maak je een sanitaire stop, loop je zo’n dorpje in en je valt van de ene verbazing in de andere: Een oma die begint te roepen als je met haar ene kleinkind ( de helft van een tweeling) niet hetzelfde doet als met de andere, een imam die langs de kant van de weg mensen oproept tot gebed, een moeder die haar kind draagt en tegelijkertijd een naaimachine op haar hoofd vervoerd, een boer die je verteld wat hij verbouwt en waarom, een begrafenis van de moeder van een mevrouw die ons een flesje drinken verkocht,  verbazing over het gehannes met wisselgeld want oh oh oh wat is dat rekenen voor veel Ghanesen lastig, een spontane uitnodiging om een huwelijk bij te wonen, het herkend worden en aangesproken worden in een grote stad als Tamale. Als blanke val je op in Ghana maar niet in negatieve zin.
In Ghana lukt het je ( mede door de gidsen die je begeleiden) om heel dicht bij de mensen te komen, bij hun gewoontes, hun cultuur .De Ghanezen staan open voor vreemden, ze kennen geen massa toerisme, veel is nog authentiek en origineel. Ja het is er warm en ja het is een land met risico op malaria en ja de hygiene is anders dan bij ons maar het is het allemaal waard want tot nog toe hebben wij geen ander land bezocht waar alles nog zo puur is.