“Alles klopte in de reis en we hebben een mooie inkijk gekregen van het land en de verschillen van mensen en natuur

Monique en Jan maakten van 14 januari t/m 30 januari 2020 een 17 daagse rondreis door Ghana.

Lees hieronder een samenvatting van het verslag van Monique en Jan dat zij op “Polarsteps” plaatsten.

Klik hier voor het bekijken van het online fotoboek van Monique en Jan.


Eerste dag

Rustig opgestaan en de zooi wat georganiseerd, ontbeten, simkaart gekocht en nu met Daniel de chauffeur en Silvester de gids naar Aburi de Bosnische tuin ongeveer 1,5 uur van Accra af. Onderweg kraampjes, verkopers langs de auto en wel een miljoen vleermuizen gezien. In de auto is de temperatuur heerlijk maar daar buiten smelt je. Voor nu een halve dag Ghana en wij kijken onze ogen weer uit.

Accra en Elmina

Op naar St.James town vanuit hier werden de slaven vervoerd naar Amerika. Nu is de plek en het strand vol vissers met hun familie en handel. Een heel hard bestaan met de weinige middelen die ze hebben. Worden de boten en netten gerestaureerd en met het hout wat daarna over blijft worden de gevangen verse vissen gerookt en dat in de zon op het zandToen een lange rit naar Elmina Castle op zich maar 170 km maar er wel ruim 3 uur op gereden. Niet dat de weg heel erg slecht was maar veel vrachtwagens en die moeten allemaal ingehaald worden. Gelukkig een hele goede chauffeur, Daniël en auto dus ik heb nog niet zitten piepen achterin,

Beach Resort

Op naar het Kakum nationaal park waar we een boom top pad gaan lopen. Dus over een wiebelende hangbrug tussen twee bomen. De klim naar boven naar het begin was al natte ruggen werk. Daarna naar Hans zijn krokodillen farm.

Lake Bosomtwi

Vandaag zaterdag, een lange reis dag, 270 km ,naar Lake Bosomtwe . Ondanks dat de wegen redelijk goed zijn, we hebben veel slechter meegemaakt in andere vakanties. Je rijdt door een heleboel dorpjes en daar plaatsen ze grote verkeersdrempels om niet te hard te rijden. Dat en de vrachtwagen en soms ook de kuilen houdt erg op. Maar leuk om alle bedrijvigheid te bekijken. Op zaterdag wordt er veel begraven, de mensen zien er mooi gekleed uit allemaal roodbruin en zwart gekleurd. Op pleinen hebben verschillende familie hun ceremonie. Speciaal voor Mahalat de star bier heerlijk koud. Na de lunch ziet Silvester langs de weg dat ze palmolie aan het maken zijn of wij dat wilde zien. Natuurlijk maar wat een zwaar werk en ook kinderen worden aan het werk gezet. Grote ketels staan te koken met de palmzaden erin, die eerst van hun schil ontdaan zijn. Erg zwaar en warm werk van constant scheppen en draaien in de warme pannen. Daarna wordt alles in een soort vergiet geschept en dan loopt er heel langzaam de palmolie in een pan. Voor 100kg palmnoten blijft ongeveer 25 liter rode palmolie over.

Banko

Na vijf dagen heerlijk rondkijken hebben we de zwoen een beetje te pakken. Het valt op dat het land erg groen is, ook nu in de droge tijd. Overal is het stoffig, ook in de lucht hangt het stof. Er zijn best goede wegen maar ook een hele hoop hoppen de bobbel wegen en dat wisselt elkaar soms af. Maar goed ook anders schiet het rijden van A naar B helemaal niet op. De mensen zijn heel erg aardig en spreken allemaal Engels soms erg binnensmonds misschien omdat ze een beetje verlegen zijn. We voelen ons erg safe in het land. Langs de weg lijkt een groot deel van hun bestaan af te spelen. Kinderen spelen of werken net als hun ouders. Er wordt ook veel handel bedreven langs de weg gekookt en ook lopen er kippen geiten schapen en runderen. Onderweg nog een ommetje gemaakt naar de vlindertuin waar ongeveer soorten 400 vlinders huizen behalve nu omdat het de droge tijd is en op zondag waren de bewoners ook nog eens naar de kerk. Dat is ook een dingetje hier, als je nog niet gelovig bent dan wordt je het hier wel. Op veel plekken hoor je gospelmuziek en ook in de auto. Langs de weg en op de auto vaak testen over God of Jezus. Maar ook afbeeldingen van mensen die overleden zijn en nog niet begraven, die liggen en een soort koelcel tot de familie over de hele wereld vandaan zijn opgetrommeld. Als iedereen er is wordt de overledene met veel ceremonieel begraven dat kan wel eens twee maanden later zijn.

De heilige berg en Kumasi

Om half 6 ging de wekker en 6 uur stond ik klaar om naar de heilige berg te gaan en die met Silvester te beklimmen. Het werd iets later en kon zien dat alle schoolkinderen in nette uniformen schoon en fris langs de weg lopen. Die weg is alleen maar stof en dan rijden er ook nog auto’s langs met een stofwolk achter zich aan. Er zijn drie heilige bergen en ze hebben allemaal hun eigen geloofsgemeenschap op de berg. Wij namen de tweede met de mooiste natuur. Het was dan ook een stief klimmetje met veel gehijg van mijn kant. Silvester loopt gewoon op zijn slippertjes rustig door en moet regelmatig op mij wachten. Conditie laag maar mijn been houdt zich goed, hij gaat wel steken maar het is te handelen. Onderweg komen we een plek tegen wat een kerk moet voorstellen met banken en een altaar. Boven op de top een schitterend uitzicht en veel vogels en de geluiden van het dorp beneden ons. De top wordt gebruikt om te bidden en te mediteren soms voor wel twee weken. – Na een paar bananen en water terug wat net zo moeilijk is, zeker om niet uit te glijden. Na ruim twee uur waren terug, heerlijk gedoucht, ontbeten en op naar Kumasi markt en het oude Mankysia paleis van Ashanti, het grootste koninkrijk van afrikaan in het museum mocht geen foto’s gemaakt worden één keer per 6 weken wordt er een festival gehouden en dan is ook de koning te zien. De markt en daaromheen is een gekkenhuis en altijd weer leuk om te zien. Helaas mocht ik geen foto maken maar ik snap het ook wel weer. Als er toeristen komen kopen ze weinig of niks en willen wel alles op de foto vastleggen. Nu zag ik geen toeristen maar wel o.a. kruiden die ik toch even op de foto wilde hebben dus heerlijke kruidnagel gekocht. Terug naar de auto bij een kraam lekkere Afrikaanse take away meegenomen en onder een boom opgegeten. Nu op weg naar Hand in Hand waar we twee dagen blijven. Onderweg in Kumasi langs de weg de hele blokker, de zuster afdeling van Leiderdorp, een Loomans, autodealers die vooral in de losse onderdelen zitten zodat je je auto zelf kan bouwen. Vandaag en morgen slapen we bij hand in hand community, dit is opgezet door een Nederlandse dame voor gehandicapten en geestelijke minder bedeelde verlaten mensen/ kinderen.

WWW.OPERATIONHANDINHAND.NL

Vanmorgen vroeg opgestaan. Om 7 uur gingen de kinderen een uur lopen, en je kon mee lopen. Een heel gezelschap bij elkaar. De kinderen vinden het geweldig, ze houden van de blanken mensen, ze omhelzen je willen een handje, en willen je alles laten zien. Ze zijn trots wat ze allemaal kunnen ondanks hun handicap. Ik sloot wat later aan, en werd met open armen ontvangen, heel aandoenlijk. Ze doen hier goed werk. Om 8 uur gaat het hele spul aan het ontbijt, wij dus ook. Na het ontbijt kregen we een tour over het terrein. Inmiddels waren de kids aan hun dagprogramma begonnen. Weven, hout bewerken, zingen, muziek maken, noem maar op. Mooi om te zien. Daarna naar de apen geweest in het bos, blijven leuke en brutale beesten. Als ze doodgaan worden ze begraven in een kist. Een geloofsdingetje. Nou ja in Nederland heb je ook dierenbegraafplaatsen. Ieder zijn ding zullen we maar zeggen.

Kintampo watervallen en Mole nationaal Park

Om half acht afscheid genomen van een aantal kinderen het zijn er zoveel en van Albert en Jeanette die als tropenarts en met de organisatie dagelijks bezig zijn soms hier zoals nu en soms vanuit Nederland. Een bijzondere plek waar veel goeds gedaan wordt en hebben altijd sponsorgeld nodig. Na een hobbel de bobbel weg van bijna een uur, ong. 25 km op een “snel” weg naar Mole nationaal Park onderweg heerlijk afgekoeld onder de waterval waar we met nog een Ghanese toerist waren en met ons blank huid een bezienswaardigheid waren dus op de foto. Terwijl ik nog een korte broer en een T-shirt aanhad. Dit omdat boven benen niet zichtbaar mogen zijn, dit zou bij ons zijn als iemand met een te laag decolleté. Sexy dus! Kan er bij mijn benen niets bij voorstellen maar toch, lands wijs lands eer. Na daarna toch nog een lange rit en vrij saai omdat de boeren en de bosjagers de vegetatie in de brand steken. Dit mag van de regering niet maar het is wel makkelijk de boer kan sneller zijn land bewerken en het gras zal sneller groeien in de regentijd. Of het is te veel geweest en dorre grond blijft over. Voor de jagers is het makkelijker om het wild op te jagen en beter te zien, uiteraard gaan slangen en ongedierte eraan. Wel leuk de echte traditionele hutten te zien, rond van klei en stro met een stro dak, dit zijn volgens mij wel de armste mensen. Wat ons ook stoort is al het plastic wat echt overal ligt en zo wie zo het afval. Het ligt waar het valt en blijft er liggen. Wat jammer is dat we niet ver kunnen kijken omdat er een soort mist hangt van Sahara zand in de lucht maar dat is altijd in deze tijd van het jaar en die trek naar het zuiden Accra dus. Soms wanneer er minder dan 200 meter zicht is, vliegen er zelfs geen vliegtuigen meer. Zo erg dicht is het bij gelukkig niet.

West Gonja

Yes, we hebben ze gezien die dikbillen. Alleen weer vergeten met dit toestel een foto te maken dus dan maar vanuit onze bungalow. Met onze loop safari van 2 uur bavianen, eekhoorn, krokodil, grote herten en antilopen gezien, mooie vogels maar erg snel net als de vlinders. Net als ik de moet opgeef om de olifanten te zien, komen er een stuk of 4 voorbij schuifelen naar het water. Wauw, wat mooi die oer reuzen. Na de wandeling ontbeten en gelijk met een safari wagen met zijn tweeën waar je boven op kan zitten een ruime 2 uur door het park gereden. Wat ongeveer 50 bij 100 km is. Dus maar een heel klein stuk gezien. Wat wel jammer is dat we voor de regentijd zitten en door dat er veel brand of nog steeds smeult het er een beetje troosteloos uitziet. Maar niet getreurd je kan de jonge scheuten alweer naar boven zien komen en de diertjes kan je goed zien. Na 1,5 uur waren wel onze lippen verdroogd en ons water warm zo droog is het. Heel gaaf om bovenop een wagen door het park te rijden. We hebben vaker safari’s gedaan maar dan moesten we altijd binnen zitten.

Tamale

Vandaag nog één lange blik op de olifanten waterpoel waar één olifant te zien was die heerlijk aan het poedelen en eigenlijk bijna speels zich alleen aan het vermaken. In het dorpje de oudste moskee van Afrika (400 oud) van buiten bekeken en natuurlijk moesten we geld doneren voor het opknappen wat ze 2 keer per jaar zouden doen!!! Ik had nog wat kauwgom voor de kinderen waar ik wat leuke foto’s van had gemaakt. Gelijk kwam er een volwassen dat ze graag voetballen maar geen bal hadden of ik die bij het winkeltje wilden kopen. Altijd weer hetzelfde, rupsjes nooit genoeg. Eindelijk met dit oude tablet wat foto’s gemaakt achter het raampje van de auto dus misschien niet zo duidelijk. De 4de foto heeft zeker een verhaal. De hele vakantie worden we tot ergernis van de chauffeur vaak aangehouden bij de zeker 50 roadblocks. Dan moet hij zijn rijbewijs laten zien en geeft hij eerst zijn copy omdat hij bang dat ze zijn rijbewijs pas teruggeven als hij eerst geld betaald en dat vertikt die. Hij zegt moet je kijken wat een barrels er rijden, haal die van de weg. Hoe betrouwbaar politie hier??

Tiyumba sheabutter centre bij Tamale

Vanochtend op pad geweest naar de Sheabutter makerij geweest. Bij de sheabutter maķerij onze ogen uitgekeken. Wat een werk er verzet moet worden om de sheabutter te maken. Ook weer heel bijzonder, eerst heeft Silvester ons het hele dorp later zien en de mythen vertel over dat de mensen niet over de weg die het dorp in tweeën verdeeld, mochten wonen. Tot één vrouw dit ondanks de waarschuwing van het dorp hoofd toch deed. Wanneer ze aan de andere kant van de weg zou gaan wonen, zou ze snel sterven na 20 jaar leefd ze nog steeds en inmiddels ze ook daar een ‘nieuw’ dorp ontstaan. Waar nu ook Silvester zijn familie woont en de school vlakbij ligt. Ondertussen waren vrouwen van de familie de yam wortel en de kip aan het koken. Als de wortel zacht gekookt is, wordt die 45 minuten lang in een houten open vat met stampers glad geslagen. Wij mochten het na een tijdje ook proberen maar gaven het al gauw op. Wat een zwaar werk en als het klaar is wordt er een bal van gemaakt en wat soep en kippenpootjes erbij. Met je rechterhand eten, balletjes maken want met je linkerhand veeg je je billen mee af. En smullen maar. De yam vindt ik een beetje naar pasta smaken, de soep is heerlijk kruidig en de kip smakelijk gebakken. Veel werk voor één maaltijd wat je niet kan bewaren en veel afwas geeft in primitieve omstandigheden dus geen stromend water. Na het eten afscheid van de familie genomen en bedankt voor de gastvrijheid.

Kokrobite

Ja,ja de laatste dagen zijn aangebroken. Vanmorgen vroeg, 5.30 uur, opgestaan en naar het vliegveld en 8.00 terugvlucht naar Accra. Afscheid genomen van Silvester die ons alle dagen op sleeptouw heeft meegenomen en ons een inkijk heeft gegeven over het leven in Ghana. Dank daarvoor. Op het vliegveld keurig netjes opgewacht. Ik moet zeggen de hele vakantie is iedereen netjes op tijd. We zijn aangekomen in Kokrobite waar we de laatste dagen alleen maar gaan luieren.

Kokrobite

De één na laatste dag, vanmorgen een lekkere lange strandwandeling gemaakt voor de zon hoog aan de hemel staat. Nu genieten van de laatste volle dag en morgen worden we om 16.00 opgehaald om naar het vliegveld gebracht te worden. Dit is wel erg vroeg want we vliegen pas om ong. 22.30 vliegen maar in Accra is altijd file. Aangezien we al eens meer te laat op het vliegveld aankwamen door een verkeerde berekening van mijn kant, ben ik in dit geval blij dat we vroeg opgehaald worden.

Wij hebben een heerlijke tijd gehad in Ghana, Yvonne en John van Ghana Active jullie heel erg bedankt voor het regelen van onze trip. Alles klopte in de reis en we hebben een mooie inkijk gekregen van het land en de verschillen van mensen en natuur. Silvester als gids en Daniël als chauffeur ook erg bedankt. Ze zijn tenslotte alle dagen met ons op pad geweest.